Autor |
Wiadomo¶ć |
VatrasPL
Administrator
Doł±czył: 25 Cze 2006
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Pon 21:23, 26 Cze 2006 |
|
kulki proteinowe to specyficzna przynęta działa tylko na wybrane gatunki mn: karp , amur ,lin(żadko) i tołpyga(złapano chyba z 5 na kulki)
rodzaji klulek jest masa nie dał bym rady wszystkich wypisać
z cenami rest różnie niektóre kosztuj± 15 zł za kg a niektóre 40-50zł
ale nie zawsze de droższe s± lepsze....
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
nowy
Moderator
Doł±czył: 28 Cze 2006
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Sk±d: z daleka
|
Wysłany:
Pi± 21:52, 28 Lip 2006 |
|
A masz może jakie¶ własne, sprawdzone przepisy na kulki proteinowe domowej roboty.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
VatrasPL
Administrator
Doł±czył: 25 Cze 2006
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Pon 21:51, 14 Sie 2006 |
|
ja tam nie łapie na kulki tylko przygl±dam sie profesjonalist±
jak bede miał to ci napisze
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
VatrasPL
Administrator
Doł±czył: 25 Cze 2006
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Czw 15:14, 17 Sie 2006 |
|
Przepis 1
m±ka sojowa - 30%
zmielony biszkopt lub piernik - 20%
mielony granulat pstr±gowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%
mleko w proszku - 15%
mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%
mielony pokarm dla papug - 5%
50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę)
jaja (10szt na kilogram suchych składników)
Do rozbełtanych jaj dodajemy aromat. Cało¶ć zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulki w rolerze. Wrzucamy próbne kulki na wrz±tek. Kulki po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 2 minuty. Je¶li po wysuszeniu na ¶cierce kulki pływaj±, dodajemy do ciasta kaszę mannę.
W ten sam sposób przyrz±dzamy kulki z innych przepisów.
Przepis 2
500g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów lub kotów
100g m±ki kukurydzianej
100g mleka w proszku
trochę cukru
substancje barwi±ce np. szafran
substancje zapachowe
ok. 5 jaj
Przepis 3
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,5 kg m±ki tortowej
0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
0,25 kg m±ki sojowej
cukier
barwniki
atraktor
1 jajo na 100g ciasta
Je¶li ciasto jest za rzadkie, dodajemy m±ki.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
VatrasPL
Administrator
Doł±czył: 25 Cze 2006
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Czw 15:15, 17 Sie 2006 |
|
0,5 kg m±ki pszennej, 0,5 kg m±ki kukurydzianej, 0,5 kg mleka w proszku 0,25 kg cukru, 5 jajek, 2 łyżki stołowe miodu lipowego, fiolka olejku anyżowego, barwnik żółty.
1 kg m±ki tortowej, 0,5 kg m±ki kukurydzianej, 0,5 kg mleka w proszku, 15 dag kazeiny na każdy kilogram, 10 jajek, żółty barwnik, wanilia Marcela Van Den Eynde.
1 kg kazeiny, 1 kg m±ki tortowej, 1, kg m±ki kukurydzianej, 25 jaj 1/2 torebki wanilii lub tutti frutti, 1/4 litra miodu.
16 jaj, 1 kg m±ki kukurydzianej, 1/2 kg m±ki tortowej, łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa, 1/2 szklanki miodu, 2 szklanki mleka w proszku.
12 jaj, żółty lub zielony barwnik, fiolka zapachu waniliowego, miód, 3 łyżki oleju słonecznikowego, pół szklanki mleka w proszku, pół szklanki soi proteinowej, czubata łyżka m±ki sojowej, tyle samo m±ki kukurydzianej.
Dwie szklanki m±ki kukurydzianej, dwie szklanki mleka w proszku, szklanka m±ki pszennej, szklanka kaszy manny, sze¶ć jajek, dwie łyżki stołowe miodu, dwie łyżki stołowe oleju jadalnego, barwnik spożywczy, atraktor 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).
100 g kazeiny/mleka w proszku, 100 g kaszy manny, 100 g m±ki tortowej, 100 g m±ki kukurydzianej, 150 g konopii Marcela Van Den Eynde, 150 g arachidu Marcela Van Den Eynde, 250 g m±czki rybnej lub kostnej, 50 g suszonej krwi, 8-12 jaj, atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex (polecam ten ostatni) - kulki zimowo-wiosenne.
Najpierw mieszasz wszystkie sypkie produkty. W osobnym naczyniu miksujesz jajka z dodatkami płynnymi. Dodajesz systematycznie "proszki" do "płynów" ugniataj±c ciasto do takiej konsystencji, aby formowane kulki nie odkształcały się (za mokre) ani nie pękały (za suche). W razie potrzeby dodajesz trochę jajka lub m±ki. Po uformowaniu kulek (bez "rollera" niezła zabawa - ręce chc± odpa¶ć) gotujesz je około 3 minut. Kulki powinny wypłyn±ć na powierzchnię. Lepsze efekty daje parowanie kulek. Potrzeba na to więcej czasu, ale mniejsze s± straty zapachu.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001/3 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
|